Letöltés könyv Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig pdf, epub és mobi

By | 2019-12-27

Koszta László - Pécs története II. - A püspökség alapításától a török hódításig

Letöltés könyvet Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig pdf, epub és mobi

 • Kronosz
 • Történelmi
 • 400 oldal
 • Kötés: keménytáblás
 • ISBN: 9786155497506
 • Cikkszám: 1052960
 • Nyelv: magyar hu-HU
 • Kiadás éve:

Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.pdf
Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.epub
Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.mobi

A könyv letöltésének részletei

 • A könyv címe: Manuale di storia del cinema
 • Fájlnév: Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.pdf, Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.epub. Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig.mobi
 • Feltételek: ingyen
 • Hogyan lehet letölteni: az oldal alján található bármely linkkel

Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig pdf, epub, mobi

Töltse le a Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig könyvet pdf, epub és mobi formátumban. Ez a könyv általában kb 15 euróba kerül. Itt ingyenesen letölthető pdf, epub és mobi formátumú könyv. Az alábbi linkek segítségével töltse le a Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig könyvet pdf, epub vagy mobi formátumban.

Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig pdf, epub, mobi az egyik legjobb magyar nyelvű könyv. Webhelyünkön összegyűjtöttük a legérdekesebb könyveket, amelyeket pdf, epub és mobi formátumban tölthet le. A fenti webhelyek listáját megtalálja, amelyeken részletesebben megismerkedhet a Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig könyvet.

Miről szól Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig könyv?

Pécs története II. – A püspökség alapításától a török hódításig leírása

A kötet, amelyet kezében tart a Tisztelt Olvasó, egy több mint két évtizede indult program végeredményének második darabja. Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése 1992 áprilisában döntött a Pécs Története Alapítvány létesítéséről, amelynek fő feladatává tette a város múltját tudományos igénnyel és alapossággal, de közérthetően és reprezentatív formában bemutató nagymonográfia elkészítését. A szerkesztőbizottság irányításával 1993 óta folyó kutatómunka eredményeit eddig 26 konferencia, a Tanulmányok Pécs történetéből c. sorozat húsz és a Források Pécs történetéből négy kötete, továbbá más periodikákban megjelent tanulmányok révén ismerhették meg az érdeklődők. Egyaránt segíti a kutatók munkáját és a nagyközönség tájékozódását a több mint 7400 munka adatait közlő Pécs bibliográfiája 1960-2005 című kötet. A mintegy 420 előadás és több mint 6200 oldalnyi nyomtatott szöveg gazdag de még korántsem teljes tárháza a város történetéről szerezhető ismereteknek.

A Pécs története II. A püspökség alapításától a török hódításig című kötet szerzői Font Márta szerkesztő és Vonyó József főszerkesztő irányításával arra vállalkoztak, hogy bemutassák Pécs és a város mai határain belül létezett, akkor még önálló települések középkori történetét. Az időhatárok jelzik, hogy a város és térsége történetének sarkpontjai eltérnek az ország egésze tekintetében elfogadott korszakhatároktól. Pécs históriája esetében az államalapítás folyamatában a püspökség alapítása (1009) jelentette a fordulópontot, s a korszakot a város törökök által történő elfoglalása zárta le 1543-ban. A monográfia első kötetében tárgyaltakhoz képest elhelyezkedésében, nevében és kapcsolatrendszerében is új város áll előttünk, amelynek a latin Quinqueecclesiae, a német Fünfkirchen és a magyar Pécs neve egyaránt ebben az időszakban alakult ki. Külön fejezet szól a város nevének keletkezéséről, a névadás lehetséges és vélelmezhető szempontjairól. Önálló részben tárgyaljuk az 1526 és 1543 közötti évek történéseit is, mivel ebben az időszakban lényegesen eltérnek a külső körülmények a korábbi századok jellemzőitől. A kötet gerincét a második és a harmadik fejezet alkotja. A második a település egységes arculatának a kora középkor évszázadaiban történő kialakulását mutatja be, a harmadik pedig a késő középkor prosperáló gazdaságát, fejlődő társadalmát, és azt, hogy ennek nyomán miként vált kulturális központtá.
A szerzők széles összefüggéseiben, más városokkal összevetve mutatják be Pécs korabeli fejlődését, kapcsolatrendszerének alakulását. Az új tudományos eredményeket is tartalmazó, részben eltérő álláspontokat is megjelenítő, de a széles olvasóközönségnek is szóló könyv szövegét gazdag, színes illusztrációk 30 térkép, 19 táblázat, s mintegy száz tárgy- és épületfotó teszik szemléletessé, a szellemi értékeken túl esztétikai élményben is részesítve az olvasót. A magyarul nem tudók a részletes angol nyelvű rezüméből ismerhetik meg a kötet tartalmát.

Egyéb bejegyzések a kategóriából "Történelmi":

Leave a Reply