Letöltés könyv Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. pdf, epub és mobi

By | 2019-12-30

Pócs Éva - Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II.

Letöltés könyvet Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. pdf, epub és mobi

 • L’Harmattan Kiadó
 • Társadalomtudomány
 • 768 oldal
 • Kötés: kemény
 • ISBN: 9789634144311
 • Cikkszám: 1068725
 • Nyelv: magyar hu-HU
 • Kiadás éve:

Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..pdf
Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..epub
Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..mobi

A könyv letöltésének részletei

 • A könyv címe: Manuale di storia del cinema
 • Fájlnév: Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..pdf, Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..epub. Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II..mobi
 • Feltételek: ingyen
 • Hogyan lehet letölteni: az oldal alján található bármely linkkel

Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. pdf, epub, mobi

Töltse le a Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. könyvet pdf, epub és mobi formátumban. Ez a könyv általában kb 15 euróba kerül. Itt ingyenesen letölthető pdf, epub és mobi formátumú könyv. Az alábbi linkek segítségével töltse le a Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. könyvet pdf, epub vagy mobi formátumban.

Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. pdf, epub, mobi az egyik legjobb magyar nyelvű könyv. Webhelyünkön összegyűjtöttük a legérdekesebb könyveket, amelyeket pdf, epub és mobi formátumban tölthet le. A fenti webhelyek listáját megtalálja, amelyeken részletesebben megismerkedhet a Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. könyvet.

Miről szól Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. könyv?

Népi vallás és mágia Közép-Kelet-Európában – Válogatott tanulmányok II. leírása

A kötet huszonnégy tanulmánya válogatás Pócs Éva 1992 és 2014 között publikált munkáiból. A szerző első, 2002-es gyűjteményes kötetéhez hasonlóan ebben is olyan tanulmányokat adott közre, amelyek mondanivalóját egészen vagy részben ma is érvényesnek tartja. Az írások a magyarság, valamint a szomszédos közép- és kelet-, délkelet-európai népek hiedelmeinek történeti kérdéseivel, európai kapcsolataival, a magyar néphit rendszerével, szimbolikájával, továbbá a halottak és különböző hiedelemlények alakját övező rítusokkal és hiedelmekkel, és ezzel karöltve a vallás lényeivel, valamint a vallásos/mágikus specialisták alakjaival és gyakorlatával is foglalkoznak. Nem a kutatás vagy megírás sorrendjében, hanem bizonyos belső, tematikus illetve nézőpontbeli összefüggések alapján rendeződtek a cikkek öt tömbbe. A legfontosabb kérdéskörök: a vallás és hiedelmek, illetve a néphit mitikus lényeinek természettel és kultúrával, szent és profán viszonyával fémjelezhető szimbolikus rendszerei; archaikus mediátori technikák: a vallásos látomások és a megszállottság sajátos magyar és közép-kelet-európai formái; a mágia és varázslat technikái és letéteményesei; a boszorkányság és a boszorkányok hiedelemvilága és társadalmi kontextusa, és végül két, nagy kutató elődökre emlékező tanulmány.

Mindeme témák kutatása szinte reneszánszát éli ma Európa-szerte, még ha a kutatók ma már sokkal kevésbé is haladnak a „hagyományos” néphit vizsgálatának a múlt századi folklorisztika által szentesített útjain. Maga a néphit – mint önálló, a vallástól független entitás – fogalma is megkérdőjeleződött. A néphit, népi vallás paradigmaváltásait bizonyos mértékig követik e kötet cikkei is: nem kizárólag néphit-tanulmányokkal van dolgunk; több téma kidolgozása a vallás és hiedelmek egybeeső, egymást fedő mezsgyéjén jár. A cikkek hivatkozásai nagyjából az első publikálás dátuma körüli kutatási állapotot, illetve a szerző akkori tudását, véleményét tükrözik. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, nem érdektelen e tanulmányok közzététele úgy is, mint egy kiveszőfélben lévő kutatógenerációt jellemző kortünet.

Egyéb bejegyzések a kategóriából "Társadalomtudomány":

Leave a Reply